Kombuchasvampen

Jag skrev ju att jag skulle visa hur det går till när vi gör vår kombucha (jäst te) så här kommer lite bilder, OBS det ser väldigt äckligt ut! Processen funkar så att vi kokar svart icke-smaksatt te (oljor och bär och sånt sabbar för svampen) som vi har i socker i, detta för att bakterierna ska ha något att äta (kväve från teet och kolhydrater från sockret). Sen plockar vi ur scoby:n (står för symbiotic culture of bacteria and yeast, alltså svamp och bakterier som lever ihop) ur tunnan och tappar ur teet som har varit i tunnan i typ två veckor i glasflaskor. Sen häller vi i det nykokta teet i vår tunna och lägger tillbaka svampen på toppen! 
 
Därefter kommer det roligaste, nämligen smaksättningen. Vi har provat lite olika varianter och just nu använder vi kanel, nejlika och apelsin i några flaskor och citron och ingefära i några. Efter det ska flaskorna stå i ca två dar och jäsa lite till för att bli kolsyrade men för att det inte ska en fontän när man öppnar dem sen (det hände oss första gångerna innan vi fick kläm på det) så ska man rapa dem, alltså öppna locket med jämna mellanrum. Sen är det bara att dricka! Vår svamp har blivit väldigt tjock och hehe "levnadskraftig" så de flaskor som vi dricker sist brukar ha en liten hinna av scoby längst upp. Man kan dricka detta men är lite slemmigt så vi brukar hälla ut den. Om man köper kombucha i affären har flaskorna också en liten scoby längst upp, det var en sådan som vi började odla ifrån! 
 
Oj vilken kass bild, men här är i alla fall tunnan som vi har svampen i och där teet får jäsa i ca två veckor!
 
 
Scoby!!! I början var den väldigt tunn så då tog jäsningen lite längre tid. Efter ett tag råkade det bli en scoby på toppen och en i botten men vi lyckades med lite pill få dem att växa ihop.
 
 
Som sagt, ganska äcklig... Konsistensen är inte mycket bättre, den är faktiskt förvånansvärt hård! Känns lite som någon form av hud, blä.
 
 
Flaskorna med kombuchan och de grejer vi använder för att smaksätta. Herman tycker att det är gott naturellt också men jag gillar den med kanel i bäst.
 
Anledningen till att vi dricker det här är dels för att det är roligt att göra men också för att det är gott! Men det finns faktiskt en del hälsofördelar men de skriver jag om en annan gång :D